W.J. Pieters

Wilhelmus Josephus Pieters

Oorlogsslachtoffer
Wim Pieters is 37 jaar geworden. Geboren op 17 april 1907 te Den Haag
Overleden op 8 april 1945 te Eichenberg. Landkreis Stadtroda

„W.J. Pieters“ is tijdens de Razzia van 21 november 1944 „Operatie Sneeuwvlok“ weggehaald van huis !!
Wij weten dat hij terecht is gekomen in het kamp „Reimahg“ (Reichs Marschall Hermann Göring)in Kahla-Eichenberg De. Hoe zijn reis daar naartoe is gegaan, blijft voor ans een vraagteken?
Zijn vrouw, (mijn Moeder) was in die tijd hoogzwanger van hun eerste kind, een zoon, (Wim W.J,M. Pieters ) ! lk ben / Wim is geboren op 13-01-1945. Of vader ooit heeft geweten dat hij een zoon heeft gekregen, die naar hem vernoemd is, weten wij ook niet !? Na de oorlog (eind mei 1945) kreeg ‚Moeder Pieters‘ een bericht van het Rode Kruis dat haar man ‚W.J,Pieters‘ ergens eind maart zou zijn overleden in Kahla De.

Wij, (Wim en Willy) zijn in 1999 voor de eerste keer naar Kahla (voormalig Oost-Duitsland) gegaan om te zien waar Vader zou zijn geweest in de oorlogstijd. Op het gemeenthuis van Kahla werden wij niets wijzer. Ons is toen niets verteld dat er ‚Gedenktekens‘ zijn en dat er jaarlijks ‚Herdenkingen‘ werden gehouden in die hele omgeving. In Büchenwald waar wij toen gingen informeren, werd de naam „Reimahg“ genoemd. Eenmaal thuis, zijn wij verder gaan zoeken op internet op de naam ‚Reimahg‘ en kwamen in contact met ‚Anja Hellemans‘ in Belgie ! Van Anja hebben wij toen begrepen dat in Kahla jaarlijks ’n herdenking werden gehouden. Anja heeft ans in contact gebracht met ‚Paul Baert‘, waarvan wij een kopie van een ziekenlijst uit het kamp van de „Reimahg – Lager E“ hebben gekregen waar de naam van vader ‚W.J. Pieters‘ op voorkwam en waarop zijn overlijdensdatum stand vermeid 08-04-1945 !

Ze hebben o.a. in de Walpersberg de „Messerschmidt 262“ gemaakt. En vader zou bovenop de Walpersberg aan de startbaan hebben moeten werken, o.a. beton starten in vrieskou van – 25° ! Vader zou zijn overleden aan totale uitputting ! Dit weten wij o.a. ook van ‚overlevenden van dit kamp‘ die wij nog hebben mogen spreken, tijdens de eerste keren dat wij de Herdenking mochten bijwonen !

Sinds het jaar 2000 hebben wij vele malen „de Herdenking“ in Kahla en omstreken mogen bijwonen, waar o.a. ook veel ltalianen, Beigen, enkele andere nationaliteiten en nog enkele Nederlanders kamen, waarvan ook familieleden in ditzelfde kamp hebben gezeten en waarvan velen het leven hebben moeten laten !!
Helaas kan de „Herdenking in Kahla en omstreken“ voor de 2e keer niet plaatsvinden wegens de „Corona-Pandemie“ !
Maar wij vinden het heel erg mooi en zijn ook dankbaar dat, „De Förderverein „Mahn- und Gedenkstätte Walpersberg“ in samenwerking met het Landratsamt en de betrokken autoriteiten een waardig alternatief aanbieden“!! En dat dit op 13 april 2021 wordt aangeboden via online !!

Wij danken heel hartelijk, Patrick & Steffi Brion, de Landrat en alle mensen die zieh hiervoor hebben ingezet en hopen dat er in 2022 wederom een echte Herdenking mag gaan plaatsvinden !!

Wim & Willy Pieters

 

Helfen Sie mit die Geschichte nicht in Vergessenheit geraten zu lassen.
Teilen Sie diesen Beitrag in den sozialen Medien. Vielen Dank!