Franz – Wyns Hilda Janssens

In 2004 gingen wij op zoek naar het graf van mijn oom De Boeck Frans (Sooi). Alles wees erop dat hij in Kahla gestorven was. Het laatste officiële document waarop zijn naam vermeld stond was een transportlijst van 21 december 1944 vanuit Osschersleben met bestemming Güstlofwerke in Kahla.

Samen met Paul Baert en verschillende ex-dwangarbeiders en hun familieleden namen wij dat jaar deel aan de herdenkingen aan de Walpersberg en luisterden naar de verschrikkelijke verhalen van overlevenden.
Toen werd het ons duidelijk dat wij zijn graf niet meer konden vinden…. In Grobbendonk op de gedenksteen staat ‚Graf onbekend‘. Een mensenleven had in de kampen niets te betekenen.
Toch zijn we ieder jaar op de herdenkingen aanwezig om de herinnering aan het lijden en sterven van duizenden mensen levendig te houden. Hopelijk is Corona in 2022 voorbij en kunnen we weer samen zijn om de slachtoffers van de Reimahg te gedenken.


Bedankt Markus, Steffi, Patrick, Anja, …… en de vele anderen die de herinnering levendig houden.
Janssens Frans – Wyns Hilda

Helfen Sie mit die Geschichte nicht in Vergessenheit geraten zu lassen.
Teilen Sie diesen Beitrag in den sozialen Medien. Vielen Dank!